Oszd meg a barátaiddal is!

Glasgow számos parkkal büszkélkedhet, mégis mind egy kicsit más. Mi a Tollcross Parkhoz közel lakunk, ezért mi kifejezetten szeretjük ezt a nagy parkot. A kertünk is ebben a parkban található, de erről majd kicsit később. A Tollcross Park 37 hektáros, és szinte mindenből van benne egy kicsi, hogy megnyerje magának a nyugalomra vágyó látogatókat. A kis farmtól a hatlmas rózsakertig, a csorgadozó kis patakkal, mókusokkal szerintem sokak szívét elnyeri. Ha egy kis békés sétára vágysz, a Tollcross Park kiváló választás, nézd meg még mik találhatók a parkban!

A Tollcross Park története
A Tollcross Park 1897-ben nyitotta meg kapuit egy hatalmas ünnepség keretében, Viktória királynő gyémánt évfordulójakor. Egy htalmas bárói házat építettek az akkor még új park területére, és télikerttel, rózsakerttel, és pavilonnal dobták fel a Glasgow keleti felén élők életét. A park a mai napig fontos része a közösségnek, 2008-ban elnyerte az Egyesült Királyság legszebb parkjának járó díjat. 2009-ben pedig kertészeti kiválóság díjat szerzett, ami szintén jelzi, hogy tökéletes kiruccanás a természet és a nyugalom kedvelőinek.

A park nemzetközileg elismert rózsakertje

tollcross park rozsakert

A park leginkább a rózsakertjéről híres, amiben kb. 7000 rózsatő található több mint 350 variációból 16 ágyásban. Ami még különlegesebbé teszi az az, hogy az ágyások felülnézetból is egy rózsafejet alkotnak, tavasszal és nyáron csodás látványt nyújtva a látogatóknak. A rózsakert illata is mesés, mi nagyon szeretünk itt sétálni. Nem csak nyugodt, békés, de a sok rózsa nagyon különlegessé teszi ezt a helyet. Szerintem ritkán látni ennyi különböző színű és illatú rózsát egy helyen.


A Tollcross Park túraösvénye

A parkban folydogál egy kis patak is, amit végig egy erdős rész vesz körül. Egy rövid túraösvény ez, amin a látogatók körbemehetnek. Tényleg olyan ez, mint ha ki lennél ragadva a városból, és bekerülnél egy ksiebb erdőbe, ahol csiripelnek a madarak és ugrálnak a mókusok a fán. Mi már teljesen körbejártuk ezt a parkot, és mindig úgy érezzük, hogy megéri sétálni itt egyet, ha egy kis nyugi kell a lelkünknek. A túra tényleg rövid és könnyű, ezért gyerekekkel is meg lehet tenni az utat.

A parkban élő állatok

mokus a tollcross parkban

Szabadon természetesen csak mókusok és madarak élnek a parkban, viszont van egy kisebb állatsimogató jellegű rész, ahol a gyerekek láthatnak kisebb állatokat. Például nyulakat, papagájokat, tyúkokat, ludakat és egyéb háztartási állatokat is. A parkban van egy legelő is sok báránnyal és él itt még egy láma is. Szóval ha van gyereketek, szerintem ő nagyon fogja élvezni ezt a kis rövid látogatást a parkban. A Tollcross Parkban még a gyerekek számára van egy kisebb játszótér is, plusz piknik padok, szóval így tervezhettek, ha gyerekek is vannak veletek.

A Tollcross Park Allotment Association

A park nagyobb területe le van kerítéssel választva művelhető kis kertek számára, amit a Glasgow City Council-tól lehet bérbe kapni. Nekünk is van itt egy kisebb bérelt telkünk, ami 60 négyzetméteres. Ezen a területen biokertészet folyik, kb 50 telek van, és így együtt egy kisebb közösséget alkotva kertészkedünk és termelünk zöldségeket-gyümölcsöket egyaránt. Minden évben van pár “Open Day” amikor meglátogathatják a telkeket az érdeklődők, ilyenkor többféle program is van a családi nap keretében. Mi nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, és jó ötlet, hogy azok is bérelhetnek kertet, akik emeletesházban laknak.

A park további részei

tollcross park

A rózsakerten kívül még megtalálható itt egy pavilon, egy sajnos bezárt és felújításra ítélt üvegház / télikert, a nemzetközi uszoda (Tollcross International Swimming Centre), egy baseball pálya és egy “Titkos Kert”, amiről senki sem tudja hol van. A Titkos Kertről nincs kirakva jelzés sehol sem a park területén, erre rá kell találni, és csak azok találhatják meg, akik igazán tűvé teszik a teljes park területét. Szerintünk érdemes ide ellátogatni ha nyugalomra, mókusetetésre vagy csak egy nagy sétára vágytok!

További szép parkok Glasgowban:

Kelvingrove Park
Pollok Country Park

Üdv:

Ruby és Gabi


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.