Oszd meg a barátaiddal is!

Ha a foci szóbakerül, akkor a skótok teljesen megőrülnek. Szinte mind focirajongó, a nők és a gyerekek sem kivételek a szabály alól. Glasgow két nagy rivális csapata a Glasgow Celtic és a Glasgow Rangers, az ellentét a két csapat között pedig már évtizedek óta oszt meg családokat és barátokat. Szóval igenis komolyan kell venni ezt a témát. Olyannyira, hogy sok kocsmában már az ajtókra kiírják, hogy focimezekbe és focicsapatok színeibe bemenni tilos, elkerülve a későbbi verekedést. Mivel a glasgow-i skótok életét nagyban meghatározza a foci, így most ezzel kapcsolatban írunk nektek egy kicsit a Celtik stadionról, a csapatról, és hogy milyen is az itteniek rajongása a csapat felé.

Celtic vagy Rangers?

celtic fc

Ez a kérdés tényleg válóok lehet, úgyhogy ha Glasgow kocsmáiban vagytok, inkább ne adjatok választ erre a kérdésre! Ha kocsmákba mentek, ne vegyetek fel zöld-fehér csíkos (Celtic) vagy kék-vörös (Rangers) színű ruhákat! Glasgow keleti fele (East End) többnyire a Glasgow Celtic-nek szurkol, míg a posh nyugat, (West End) a Glasgow Rangers drukkereit gyűjti egybe. Ami még szítja az ellentétet az az, hogy a Celtic drukkerek többnyire katolikusok, míg a Rangers fanok protestánsok, aminek történelmi háttere van. Lehetne még ezt fokozni, de ez így elég is egy kis bevezetésnek. Nézzük, mit érdemes még tudni a csapatról és a stadionról.A Celtic stadion: a keleti “Paradicsom”

A Glasgow Celtic F.C. stadionja, a Celtic Park nem meglepő módon tehát Glasgow East Endjén található. A stadion a csapat színeiben, zöld-fehérben tündököl, már messziről látni amikor a rajongók tódulnak a meccs napján a csíkos ruháikban, sáljaikkal a nyakukban. A Celtic Park 60 411 ember befogadására képes, és ezáltal a legnagyobb stadion Skóciában, míg a 6. legnagyobb az egész Egyesült Királyságban. A rajongók a Celtic Parkot “Paradise”-nak azaz Paradicsomnak, és Parkheadnek is nevezik, ezutóbbi a Parkhead nevű Glasgow-i kerület nevéből származik, ahol helyileg megtalálható. A stadionban nem csak meccseket rendeznek, régebben fellépett itt például a U2 és a The Who együttes is.

A Celtic csapatról röviden

A Celtic F.C.-t 1887 novemberében alapították, az ír származású Walfrid atya kezdeményezésével, akinek célja az volt, hogy a Glasgow keleti részén segítse a szegény sorsú gyerekeket. Az elnevezés a régi ír és skót gyökerek és hagyományok megerősítését jelképezte. Így kapta a “Celtic” (ejtsd: szeltik) azaz kelta nevet. Címerükben is az ír jelkép, a szerencsés négylevelű lóhere látható. A csapat első nagy meccse 1888. május 28-án a Rangers ellen játszódott, ahol 5-2-re elverték a nyugati Rangers-t. Jock Stein vezetésével a Celtic az első brit csapat volt, aki megnyerte 1967-ben az Európa Bajnokságot, amit többnyire olasz, spanyol és portugál csapatok nyertek azelőtt.A Celtic és a Rangers között az évek alatt kialakult a harc, és a két csapat meccsei az “Old Firm”-ként híresültek el. Nagyon sokáig szinte egy szinten játszottak, de a Rangers kiesett a skót premier ligából, és szépen lassan hanyatlani kezdett. Ma már ugyan próbálja visszahúzni magát, de a Celtic még mindig az élen tart. Véleményem szerint, jelenleg ők a legjobb skót csapat, tehát ha valaki fogadni szeretne, inkább rájuk tegyen. Egyik nagy meglepetés akkor ért minket, amikor 2012-ben megverték hazai pályán a Barcelonát 2-1-re 2012-ben.

Celtic Park, mint látványosság

celtic fc

A Celtic Parkba vannak szervezett túrák, ahol egy vezető 90 perc alatt körbevezeti a látogatók csoportjait, mesél a csapat történetéről, bemtuatja az öltözőket és a stadion fontosabb helyeit. Ha valaki nem vesz jegyet, akkor kívülről körbejárhatja a stadiont, vannak szobrok a híresebb focistákról, alapítókról, és egy hatalmas téglafal is, ahol a nagyobb rajongók vehetnek maguknak egy emléktéglát, hogy a nevük a nagyok között lehessen. Kiváncsiságból megnéztem, egy ilyen emléktégla ára jelenleg £40.00. Ha valaki ellátogatna ide, akkor helyileg közel van a Glasgow Katedrális, így napra lehet időzíteni a kettőt.

Ti esetleg ismeritek a Celtic csapatot? Tudtok valami érdekességet, amit mi nem írtunk le? Egészítsétek ki a cikket pár kommenttel!

Üdv nektek:

Ruby és Gabi

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.